Nya rekommendationer

Förra veckan hölls en presskonferens med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB där de informerade om de nya rekommendationerna. Vi har sammanfattat vad som gäller för er som anställda:

 

– Om du är vaccinerad med tre doser mot Covid-19 eller själv har varit konstateterat sjuk i Covid-19 under de senaste tre månaderna, behöver du inte längre stanna hemma från arbetet om någon i ditt hushåll blir sjuk. Istället ska du testa dig varje dag i 5 dagar från det att personen i hushållet blev sjuk. Om testet visar positivt ska du stanna hemma från arbetet även om du inte har några symptom. Du rekommenderas även att undvika nära kontakter med andra utanför arbetet. Om du måste färdas kollektivt till arbetet ska munskydd användas.

 

– Om du inte har fått tre doser vaccin eller varit sjuk i Covid-19 under de senaste tre månaderna ska du vara i karantän i 5 dagar om någon i ditt hushåll blir sjuk, räknat från den dagen som personen först uppvisade symptom. Innan du återgår i arbete ska du göra två snabbtest med 24 timmars mellanrum, alltså dag 4 och dag 5 i karantänen samt innan du börjar ditt första arbetspass.

 

–  Om du blir sjuk måste du stanna hemma i minst 5 dagar från första symptomet. Du ska även ha varit feberfri och återställd i minst 48 timmar innan du återgår till arbetet.

 

– Tills smittspridningen i samhället minskat rekommenderar vi även att alla assistenter använder munskydd när ni arbetar i nära kontakt med medlem eller kollegor.

 

– På varje arbetsplats ska det finnas tillgång till handskar, munskydd, visir, handsprit, ytdesinfektion och tvål. Se till att ni har ett tillräckligt stort lager så att ni klarar er i minst 48 timmar, gärna längre. Se till att beställa nytt i god tid så ni inte riskerar att bli utan. Ni kan beställa via hygienshoppen och få leverans hem till medlemmen. Hör av er om ni behöver inloggningsuppgifter.

 

– Var extra noga med de basala hygienrutinerna, hjälp varandra genom att påminna ofta!

 

 

Känner ni er osäkra på något så är ni alltid välkomna att kontakta oss, fråga hellre en gång för mycket än för lite.

Skip to content