Att vara förälder är inte samma sak som att vara assistent. Det kan vara en motbjudande tanke för en förälder att låta någon utomstående ta platsen som assistent åt just ditt barn. Kanske känns det som du sviker ditt barn, att du släpper kontrollen eller att du inte tar ditt ansvar. Tänk tvärtom. Tänk smått. Börja med en eller två assistenter, känn efter. Det är inte bara barnet som ska vänja sig med en utomstående person, det är hela familjen.

Se assistenten arbeta med ditt barn och tänk att det du egentligen gör för ditt barn är stort. Du ger hen den hjälp hen förtjänar och har rätt till. En person som inte får tappa tålamodet, en person som inte har något annat som distraherar utan finns där just bara för ditt barn och ser till att hen kan leva sitt liv fullt ut.  Det är ni i familjen som bestämmer vem denne person ska vara.

Du själv kan välja att i den stunden vara förälder. Du är den som kramar och tröstar, den som pratar om dagen och den som ligger och håller om i sängen innan man somnar. Det kan ta tid att vänja sig med att ha människor i huset, men kom ihåg att dom är där av en bra anledning. Att ge ditt barn frihet, och det ger er utrymme till att lägga mer tid på att vara en bra förälder och det kan aldrig vara något dåligt.

 

Skrivet av Jenny Karlsson, mamma till Oskar 5 år.

Skip to content